Продукти:

  • Заек (нарязан на парчета)
  • Масло
  • Зехтин
  • 2 шалота* (или една глава кромид лук)
  • 2-3 скилидки чесън
  • Тъмна бира
  • Прясна мащерка
  • Пресен риган
  • Сушени червени боровинки
  • Сол
  • Черен пипер

Заека се осолява и опиперява, и се запържва в смес от масло и зехтин до златисто. Изважда се настрана, а в мазнината се запържват шалота и чесъна. В дълбок съд се налива бирата, добавят се боровинките, пресните подправки, нарязани на ситно, запържените лукове и заека. Ври на слаб огън докато месото започне да се отделя от кокала. Сервира се с червено вино и добро настроение :о)

Тази рецепта не е средновековна, но е много вкусна. По начин на приготвяне и съставки напомня някои средновековни рецепти за заек или пиле. Принципът е следният: месото се запържва и след това се вари с подправки, сушени плодове и бира или вино.

В тази рецепта заешкото месо може да се замести с всякакво друго (при този метод на приготвяне месото винаги става крехко). Също така вместо червени боровинки, могат да се използват черни боровинки, стафиди или сушени смокини. Ако месото е по-тежко (свинско например) може да се ползва вино вместо бира. Въпрос на въображение и вкус :о)

Ако използвате сушени, а не пресни подправки, препоръчвам да ги запържите леко в мазнината. Така стават по-меки и ароматни.

* Шалот е сорт лук, подобен на кромид. http://agronet.bg/agro/zelenchuci/1404-luk-shalot.html – тук можете да намерите по-подробна информация за него.