По случай Никулден ето една чудесна рецепта от 14 век за щука от книгата Ein buch von guter spise (1345 г.). Може да се използва всяка сладководна риба с по-плътно месо.

Оригиналният текст на рецептата:
Nim einen frischen hechde. loese im abe die hut von dem hechde. siude in gar schoene. und lise uz die grete. und nim krut und stoz ez mit dem vische. tu dar zu ro eyer und saffran. und fülle die hut dez hechdes wider. und daz haubt daz roest ein wenic. und gibz hin.

И превод:
Вземи прясна щука и я одери.

Свари месото докато стане готово. Махни костите и смеси месото с подправки. Добави сурови яйца и шафран. Напълни със сместа рибената кожа.

Опечи я и сервирай.

Аз използвах мряна и чесън, джинджифил и майоран за подправки. Количеството яйца зависи от това колко сочна искате да е рибата. Сол на вкус :о)