Това е рецепта от книгата “Libro della cocina”, 14 в.

De le lenti.
Togli le lenti bene lavate e nette da le pietre, e poni a cuocere con erbe odorifere, oglio, sale e zaffarano. E quando saranno cotte, tritale bene; e messovi su ova dibattute, e cascio secco tagliato, da’ mangiare.

За лещата
Вземи добре почистена и измита леща и я сложи да се готви с ароматни треви, зехтин, сол и шафран. Когато се сготви я стрий добре. Добави разбити яйца и натрошено сирене. Добър апетит.

Можете да изберете който сорт леща ви харесва. Важното е да се свари много добре, за стане лесно на пюре. Яйцето се добавя докато е още гореща. Подправките (ароматните треви) могат да бъдат както класическите за леща, така и по-екзотични. Аз използвах бял пипер, джинджифил, лук и чесън.